Skip to main content

Palak paneer - vegetarmat på sitt beste!

Dette er den beste vegetarmaten jeg vet, sa mannen. Gutteporsjon. Med ris.

Å spise på indisk restaurant har alltid vært kjempestas for meg. Jeg elsker smakene, krydderne, lukten - hvordan alt er så annerledes og eksotisk at man for en liten middagsstund får følelsen av å være langt, langt borte... for eksempel i India. Jeg trodde det var seriøst vanskelig å lage slik mat, og det var med en god porsjon ydmykhet jeg begynte å eksperimentere med indiske oppskrifter. Etterhvert har jeg skjønt at de samme reglene gjelder for all matlaging; kan du følge en oppskrift, kan du lage maten. Dette har blitt en av våre faste middager, og den er like stor suksess hver gang.

Paneer er en ost som lages ved å koke opp kumelk og felle ut ostemassen ved å tilsette noe med syre, feks eddik. Det er overraskende lett å lage, se bare her, men den kan kjøpes ferdig hos innvandrerbutikkene om man ikke har tid og lyst til mange prosjekter. Den kan tilsettes mange indiske sauser i stedet for kjøtt, og vips så har man en super vegetarrett. God paneer skal være myk, er den ikke det kan du skjære den i terninger, helle over kokende vann og la stå i 10 minutter før du tilsetter sausen, det er et supertriks!

Her er oppskriften i lav FODMAP versjon

Palak Paneer

Ca 400 g paneer i terninger
1 ts malt gurkemeie
1/2 - 1 ts chilipulver
1 ts salt
Raps- eller solsikkeolje
1 stor pose spinat, eller ca 500 g
1 løk, finhakket
4 fedd hvitløk, finhakket
1 "tommel" ingefær, finhakket
1 ts garam masala
2 ts korianderfrø, malt i morter
2 ts cuminfrø, malt i morter
Ca 2 dl tyrkisk yoghurt / matyoghurt

Bland ca 2 ss olje med gurkemeie, chili og salt og ha i paneer i terninger. La det marinere mens du forbereder resten. Damp spinaten i en kjele, og puré med feks en stavmikser (det går an å bruke ferdig hakket, frossen spinat også, men det blir ikke på langt nær så bra). Ha litt olje i en panne eller gryte med slippbelegg, ha i løk, hvitløk og ingefær og stek på så lav varme at det ikke blir brunet, mens du rører ofte. I min oppskrift sto det 15 minutter, men det gidder jeg aldri. 5 er bra, det og! Tilsett krydderne og 1/2 dl vann, sett på lokk og la det putre et par minutter. Tilsett til spinaten, la koke opp, ta av platen og tilsett yoghurt litt etter litt mens du rører. Stek paneeren i litt olje til den er lett brunet, og tilsett. Smak til med salt. Servér med koriander og lime, og evt basmatiris og naan. Spiser du lav-karbo, dropper du bare ris og naan. Vi pleier også å kjøre på med masse av denne fantastiske pickle'en, skikkelig sinna, skikkelig god!

Jenteporsjon. Uten ris. Da er den også lav-karbo for de som liker det..

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs