Skip to main content

Hjemmelaget tomatsuppe - lav FODMAP

Med grovrevet parmesan og frisk basilikum er dette restaurantmat til hverdags
Vi prøver hardt og oppriktig å lage bærekraftig mat i hverdagen. Det betyr mer vegetarmat, minst et par ganger i uken. Her er en del av redningen! En gang i uken er det tomatsuppe til middag - en av de få middager jeg får til å passe for alle; kresne barn og krevende mor. (Far spiser alt) Det er også en av de middager som krysser av i alle de viktige rutene, rask, sunn (og noen er lykkelig uvitende om at de spiser sellerirot), bærekraftig og ikke minst kjempegod! Trikset er å ha ferdig laget tomatsaus på lur. Sausen bruker jeg til "alt", den er pizzasaus, pastasaus og base for flere typer supper.

Lav FODMAP tomatsaus (denne kan gjerne to, tre, firedobles, og oppbevares på glass eller fryses til senere, kjappe middager):

1/4 sellerirot, finhakket
2-3 ss hvitløksolje
2 bokser hakkede tomater
2-3 ss tomatpuré
Frisk eller tørket basilikum, persille, oregano.. ta hva du har og liker best. Jeg bruker ca 2 ts av hver av disse hvis de er tørket, en neve om de er friske
Ca 1 ts salt, smak til
Noen runder med pepperkverna
1-2 ts balsamico eddik
1-2 ts sukker

Fres finhakket sellerirot i hvitløksolje på middels varme, mens du rører i blant, til de mykner litt, det tar ca 5 minutter. Pass på at det ikke brunes noe særlig. Ha i tomatboksene, tomatpuré, og krydder. La småkoke i 10-15 minutter under lokk, til sellerirotbitene er helt myke og faller fra hverandre. Kjør stavmikseren oppi gryta til alt er finmost. Smak til med balsamicoeddik og sukker, og eventuelt litt mer salt. (Hvis jeg ikke er helt fornøyd med smaken, hender det at en sprut ketchup er det som skal til). Denne tykke sausen brukes til å lage suppe, og det som blir til overs kan has på varme, rene glass og brukes til pizzasaus eller pastasaus en annen gang. Klarer du å få vakuum i glassene, (det får du til ved å bruke nesten kokende saus og fylle helt opp før du setter på lokket) så holder de i ukesvis i kjøleskap.

Tomatsuppe  (til 2 voksne og 2 barn)

Ca 5 dl lav FODMAP tomatsaus
Ca 5 dl lav FODMAP kraft (kylling/grønnsak)
Evt litt laktosefri fløte
Parmesan
Basilikum
Salt og pepper

Bland sausen med kraften, og smak til med litt fløte hvis du liker den kremete. Hos oss får barna fløte og makaroni oppi, og vi voksne får masse parmesan og basilikum, og kanskje litt knust chili. Du kan variere med å ha hardkokt egg til, eller ostesmørbrød ved siden av. Det er bare muligheter!

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs