Skip to main content

Grove brødvafler av surdeig (melkefri)

Før jeg visste ordet av det, hadde det vært "mus" på ferde.. så gode er de!!
Dette er oppskriften for deg som gjerne vil bruke surdeig for bedre næringsverdi, eller for å redusere FODMAP i kosten, men som synes det er pes å drive og elte og kna og bake. Surdeigen fikser seg selv mens du gjør noe annet, og resten er fort gjort. Kan godt fryses, og er supre å ha på lur når du trenger mat på tur, eller når du har gått tom for brød eller knekkebrød.

Ca 5 store plater

Lag fordeig av 1 ss surdeigsstarter, 1 1/2 dl vann, 150 gram fint, sammalt speltmel og en klype salt. Bland godt sammen, dekk til med plast og sett på kjøkkenbenken over natt, evt i løpet av arbeidsdagen. (Bør stå minst 8 timer, gjerne 12.)

Tilsett så:
4 egg
2,5 dl kokosmelk (Jeg anbefaler Rema 1000 sin kartong - den er uten tilsetningsstoffer)
2 ss olivenolje
1/2 ts salt
2 ss linfrø (kan sløyfes)

Bland alt sammen godt (røren trenger ikke å svelle, det er allerede gjort), stek vaflene og avkjøl på rist. Du trenger ikke noe fett i jernet om du har et bra non-stick jern.

Nå som du har brødvafler på lur, er det bare muligheter. Får du lyst på pizza, men gidder ikke å styre med å bake bunn? Smør på litt tomatpuré, strø på godt med oregano, dekk med ost (gjerne parmesan eller blåmugg), ha på litt strimlet paprika/tomatskiver, og stek på 250 grader i ca 5 minutter til det ser gyldent og fint ut. Frisk basilikum eller ruccola, og litt parmaskinke gjør susen etter steking.

Skal du på tur, er disse supre. Legg på det pålegget du liker best, og rull dem til en wrap. Du kan til og med bruke dem til taco! Hvis du fryser dem, er det smart å legge bakepapir mellom så kan du ta ut en og en plate.

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss