Skip to main content

Gresskarsuppe med asiatisk vri


Det er høst, og butikkene bugner av gresskar i alle varianter. Er du en av dem som kjøper gresskar til å pynte med, og kaster dem etterpå? Eller er du en sånn som går forbi gresskar i butikken fordi du ikke vet hva du skal gjøre med dem? Da håper jeg du blir inspirert nå, for høsten er også tid for supper. Og av gresskar kan du lage fantastiske supper. Kombinasjonen av krydder, lime og frisk koriander gir denne suppa en asiatisk smak.
Du kan godt bruke gresskaret til å pynte til Halloween først - de er unektelig flotte å se på - og det som er så genialt med gresskar er at det tykke skallet gjør at de holder seg i en liten evighet, selv i romtemperatur.

God stemning med gode råvarer 
Flaskegresskar
Hokkaido gresskar
Du kan bruke ulike typer gresskar her. Bruker du for eksempel hokkaido gresskar, kan du la skallet være på etter å ha skrubbet det godt. Bruker du flaskegresskar, bør du skrelle det. Jeg ville lage en enkel og mild oppskrift som passer for hele familien, og antallet ingredienser er holdt nede. Men om du føler deg eventyrlysten, så prøv deg gjerne frem med å tilsette flere smaker. Legger du til sitrongress, chili og fiskesaus i stedet for salt vil den smake mer thai. Bruker du korianderfrø og garam masala i stedet, blir den mer i retning India.

Oppskriften her er en ren vegetarrett, men det er klart du kan variere. Du kan bruke fiskekraft og biter av hvit fisk (eller scampi - men det er jo ikke det beste miljøvalget). Du kan også bruke kjøttkraft i stedet og rester av kjøtt i suppa.



Gresskarsuppe (4 porsjoner)

Ca 500 gram gresskar, i store biter.
1 liten "tommel" ingefær, finhakket
2 ss hvitløksolje
2 ts malt cumin
2 ts limeblader
Ca 5 dl grønnsakskraft
2 bokser á 250 ml kokosmelk
Saften av 1/2 lime
Salt og pepper
Frisk koriander til pynt
Limebåter til servering

Bruk en gryte, (gjerne støpejern for ekstra næringsverdi) varm opp oljen og fres gresskarbiter og ingefær sammen med cumin og limeblader. La det steke i et par minutter mens du rører jevnlig. Tilsett kraften, og kok opp. Skru ned varmen og la det småkoke i ca. 15 minutter. Rør om av og til. Når gresskarbitene er kokt myke, kjører du stavmikseren oppi gryta til alt er en jevn, glatt puré. Tilsett kokosmelken, varm opp og smak til med limesaft, salt og pepper. Servér med et generøst dryss frisk koriander og limebåter ved siden av. Hvis du liker "hot", kan du tilsette chilipulver eller chilisaus til du får ønsket effekt.



Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs