Ikke for å henge ut noen spesielle (eh, jo), men her er ingredienslisten for en lett-majones:
Vann, soyaolje, maisstivelse, eggeplomme (4 %), sukker, eddik, salt, fortykningsmiddel (guarkjernemel, xantangummi), konserveringsmiddel (kaliumsorbat, natriumbenzoat), surhetsregulerende middel (sitronsyre), aroma, fargestoff (betakaroten)
Mest vann?! Alle som har laget majones vet at dette er juks. Man kan ikke lage majones med mest vann. Med mindre man også tilsetter en masse stivelse og fortykningsmidler. Men da smaker det ikke noe godt. Så da må man tilsette aroma og sukker.. Men er det sånn mat vi vil spise? Ikke jeg! Det gode liv kommer ikke merket med "lett".
Du kan lage en majones som er mye bedre, og som er mye bedre for deg. Trikset er å bruke ulike typer sennep, og ulike typer smakssatt olivenolje. Kaldpresset olivenolje har imidlertid ganske sterk smak, så den er best til dressing. Olivenoljene som brukes til smaksoljer har mye mindre smak av oliven, men fortsatt oljens gode helseegenskaper. Her er det bare å leke seg med å blande hvitløkolje, sitronolje, basilikumolje og chiliolje, alt ettersom hva du skal bruke majonesen til. Bruker du bare hvitløksolje, får du nydelig aioli! Jeg kjøper slike oljer på grønnsaksbutikkene, men du kan også kjøpe dem på Meny eller på nett.
Oliviers sine oljer er skikkelig bra.. men det finnes rimeligere, supre alternativer også! |
Alle ingredienser skal være romtemperert. Hvis du har glemt å ta eggene ut av kjøleskapet, kan du blande eggeplommene med litt halv-varmt vann.
2 eggeplommer
2 ts sennep (dijon, søt, estragon, sterk, mild - det du liker best...)
2 ss vann
2 ts eddik (hvitvinseddik eller vanlig)
1/2 ts salt
Ca 2 dl olje (hvitløksolje, sitronolje, olivenolje, evt også litt rapsolje)
Hvis du har en stavmikser, har du kanskje en rund, høy plastbeholder til å mikse i? Den er fin å bruke. Eller finn noe som ligner. Bruk vispen, og visp sammen egg, sennep, eddik, vann og salt til det er en jevn blanding. Tilsett så olje i en tynn, tynn stråle mens du mikser kontinuerlig. Med mindre du har en mikser montert til en bolle, trenger du nå egentlig tre armer.. men du finner sikkert en løsning eller en hjelper. Når du ser at det blander seg fint, er det bare å fortsette å helle på olje, og når du nærmer deg 2 dl olje skal den bli tykk. Vil du ha den tykkere, har du i litt mer olje, men jeg liker den litt tynnere og luftigere enn kjøpemajones. Kan oppbevares lenge i kjøleskap, og er et flott utgangspunkt for gode påleggsalater.
Blander du majonesen med sambal oelek, får du chilimajones. Med curry får du - ja nettopp - currymajones |
Hvor lenge vil du si at de holder seg i kjøleskapet?
ReplyDeleteDet vet jeg ikke, for de har alltid blitt spist opp så fort. Men i hvert fall i noen uker.
ReplyDelete