I USA har grønnkål blitt en gedigen mat-mote-greie, og alle restauranter med respekt for seg selv har en lekker "kale salad" på menyen. På tide å få hypet den opp litt her også, og selv om hype ofte brukes om noe som er overvurdert, er grønnkålen det stikk motsatte. Totalt undervurdert, og i godt selskap av rødkålen. La meg utbrodere litt om disse grønnsakenes fortreffeligheter! Grønnkål og rødkål er begge propp fulle med vitaminer og mineraler, og inneholder flere titalls mikronæringsstoffer tilsammen. Rene kosttilskuddet! Begge kommer fra samme plantefamilie, kålfamilien, og grønnsaker i denne familien inneholder antioksidanter (glykosinolater) som kan motvirke kreft. Rødkålen inneholder i tilegg en masse antocyaniner, de samme antioksidantene som finnes i blåbær. Nevnte jeg at denne salaten er skikkelig god? Sprø kål, søte rosiner, myke og saftige valnøtter og frisk, syrlig dressing gjør dette til en kombinasjon som kvalifiserer til kveldskos!
Men det stopper ikke der, det er flere fortreffeligheter i salatbollen. Med mindre du har vært i eksil på en øde øy de siste par tiår har du sikkert fått med deg at du har en tarmflora, og at du kan påvirke denne med både pro- og prebiotika. Hva er prebiotika? Det er mat for de gode bakteriene. Hvis de gode bakteriene får nok å spise, vil de formere seg og dominere på bekostning av de andre, mindre gunstige eller direkte sykdomsfremkallende bakteriene. Hva er det som er mat for de sunne bakteriene, da? Det som er sunn mat for oss! Grønnsaker og frukt og helkorn og annen mat som inneholder plantefiber! Komplekse karbohydrater som vi ikke kan bryte ned, men som bakteriene kan. Det er estimert at våre forfedre spiste mellom 80 og 200 gram fiber om dagen. Nå spiser vi i gjennomsnitt 26 gram. Der maten vår har endret seg dramatisk i løpet av de siste tiår, er tarmen vår fortsatt slik den var. Mange forskere mener nå at mange av de sykdommer som plager vår vestlige verden skyldes en ubalanse med vår mikrobielle verden. Grunnlegger av den vanvittig interessante bloggen The human food project, oppsummerer hva vi kan gjøre for å prøve å gjenopprette balansen i blogginnlegget: 5 things you can do for a healthier microbiome in 2013. Her er mitt bidrag til punkt nummer 2. Spis mer planter. Det er dette som er supermat! Mat for hele superorganismen: Menneske og mikrobe.
Oi, se rosiner, mamma! |
1/2 pakke grønnkål, riv bladene av stilken, kutt i tynne striper.
1/4 liten rødkål, kuttet i tynne, tynne skiver
1 liten neve valnøtter
1 -2 ss ristede gresskarkjerner
1 -2 ss rosiner
1 sprut med sitron eller lime
Dressing? En real klunk av denne!
Bland kål med sitron og dressing, og dryss nøtter, frø og rosiner over. Knas, knas, nam, nam!
This salad looks so refreshing and nutritious!
ReplyDeleteI love kale salads, and haven't had one in a long time. Thanks for the inspiration!
Andrea
Andrea, you must be the only English speaking person who reads my blog. Do you google translate, or just look at the pictures? Enjoy your kale salad, I'm currently in a kale craze. Sooo good!
ReplyDelete