Skip to main content

Supersalat med grønn- og rødkål



I USA har grønnkål blitt en gedigen mat-mote-greie, og alle restauranter med respekt for seg selv har en lekker "kale salad" på menyen. På tide å få hypet den opp litt her også, og selv om hype ofte brukes om noe som er overvurdert, er grønnkålen det stikk motsatte. Totalt undervurdert, og i godt selskap av rødkålen. La meg utbrodere litt om disse grønnsakenes fortreffeligheter! Grønnkål og rødkål er begge propp fulle med vitaminer og mineraler, og inneholder flere titalls mikronæringsstoffer tilsammen. Rene kosttilskuddet! Begge kommer fra samme plantefamilie, kålfamilien, og grønnsaker i denne familien inneholder antioksidanter (glykosinolater) som kan motvirke kreft. Rødkålen inneholder i tilegg en masse antocyaniner, de samme antioksidantene som finnes i blåbær. Nevnte jeg at denne salaten er skikkelig god? Sprø kål, søte rosiner, myke og saftige valnøtter og frisk, syrlig dressing gjør dette til en kombinasjon som kvalifiserer til kveldskos!

Men det stopper ikke der, det er flere fortreffeligheter i salatbollen. Med mindre du har vært i eksil på en øde øy de siste par tiår har du sikkert fått med deg at du har en tarmflora, og at du kan påvirke denne med både pro- og prebiotika. Hva er prebiotika? Det er mat for de gode bakteriene. Hvis de gode bakteriene får nok å spise, vil de formere seg og dominere på bekostning av de andre, mindre gunstige eller direkte sykdomsfremkallende bakteriene. Hva er det som er mat for de sunne bakteriene, da? Det som er sunn mat for oss! Grønnsaker og frukt og helkorn og annen mat som inneholder plantefiber! Komplekse karbohydrater som vi ikke kan bryte ned, men som bakteriene kan. Det er estimert at våre forfedre spiste mellom 80 og 200 gram fiber om dagen. Nå spiser vi i gjennomsnitt 26 gram. Der maten vår har endret seg dramatisk i løpet av de siste tiår, er tarmen vår fortsatt slik den var. Mange forskere mener nå at mange av de sykdommer som plager vår vestlige verden skyldes en ubalanse med vår mikrobielle verden. Grunnlegger av den vanvittig interessante bloggen The human food project, oppsummerer hva vi kan gjøre for å prøve å gjenopprette balansen i blogginnlegget: 5 things you can do for a healthier microbiome in 2013. Her er mitt bidrag til punkt nummer 2. Spis mer planter. Det er dette som er supermat! Mat for hele superorganismen: Menneske og mikrobe.

Oi, se rosiner, mamma!
Supersalat av rød- og grønnkål

1/2 pakke grønnkål, riv bladene av stilken, kutt i tynne striper.
1/4 liten rødkål, kuttet i tynne, tynne skiver
1 liten neve valnøtter
1 -2 ss ristede gresskarkjerner
1 -2 ss rosiner
1 sprut med sitron eller lime
Dressing? En real klunk av denne!

Bland kål med sitron og dressing, og dryss nøtter, frø og rosiner over. Knas, knas, nam, nam!

Comments

  1. This salad looks so refreshing and nutritious!

    I love kale salads, and haven't had one in a long time. Thanks for the inspiration!

    Andrea

    ReplyDelete
  2. Andrea, you must be the only English speaking person who reads my blog. Do you google translate, or just look at the pictures? Enjoy your kale salad, I'm currently in a kale craze. Sooo good!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs