Skip to main content

Perfekte ovnsbakte poteter


Ovnsbakte poteter. Er det noe å skrive om, da? Er det ikke bare å slenge noen poteter i ovnen og la varmen gjøre jobben? Joda, i prinsippet, men det er et par triks jeg har lært meg gjennom mye prøving og feiling, og de gjør hele forskjellen på om de ovnsbakte potene spiller en anonym birolle, eller om de tar med seg alle prisene for beste hovedrolle hjem. Når jeg lager disse blir det aldri noe igjen.. Og hvis du lurte, joda - poteter er sunt. De inneholder litt av masse forskjellig næringsstoffer vi trenger, og har høy proteinkvalitet. Kjempegode til fiskekaker, for eksempel.

Ovnsbakte poteter

Bruk kokefaste poteter (det står på posen om de er kokefaste eller melne), og kjøp økologiske, siden disse spises med skallet på
En god klunk olivenolje
Salt og pepper
Evt litt paprikapulver

Sett ovnen på 225 grader. Det er det første trikset. Er ikke ovnen varm nok, blir potetene bare vasne og koker mer i stedet for å steke. Vask potetene godt, tørk dem og skjær dem i båter eller i halve hvis de er små. Bland sammen med olje, salt og pepper og paprikapulver i en bolle, så alle bitene blir dekket av olje og krydder. Nå kommer neste triks: Legg aluminiumsfolie på bakeplaten. Dette reflekterer varmen, og sørger for at potetene blir sprø utenpå. I tillegg kan man enkelt og greit løfte hele flaket med folie over i en dyp skål etter steking (se bildet). Legg potetene med skallsiden ned på folien, sett i ovn og la steke i ca 40 minutter, eller til de har blitt flott gyldne og det lukter fantastisk. Dette er siste triks. La de steke lenge nok. Strø på litt ekstra maldonsalt, og feks litt timian, rosmarin eller persille.


Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss