Skip to main content

Ovnsbakte rotgrønnsaker

Visste du at rotgrønnsaker er noe av det mest miljøvennlige du kan spise? Her i Norge har vi gode forutsetninger for å dyrke røtter, og de kan oppbevares gjennom vinteren uten å tape kvalitet. Metter godt, gjør de også. Det merker jeg hver gang jeg forspiser meg på ovnsbakte rotgrønnsaker. Og det er hver gang jeg lager dem. Rotgrønnsaker blir mye, mye bedre om de bakes i ovnen enn om de kokes! I ovnen skjer det reaksjoner mellom sukkere og proteiner i grønnsakene, produktene av disse reaksjonene; Maillardreaksjoner, både lukter og smaker fantastisk. Aluminiumsfolie under grønnsakene gjør dem sprø, nesten som pommes frites! Her er det bare å slå seg løs med ulike typer rotgrønnsaker; persillerot, pastinakk, sellerirot og gulrot er mine favoritter. 



Ovnsbakte rotgrønnsaker

Valgfri mengde skrelte og oppskårne staver av blandede rotgrønnsaker.
Lag gjerne mer enn du trenger til middag, disse er nydelige å putte i en salat til lunsj dagen etter.
En god klunk olivenolje
Salt
Nymalt pepper

Sett ovnen på 200 grader. Vend alle stavene i en liten klunk olivenolje i en bolle. Salte og pepre, og spre dem på en bakeplate dekket med aluminiumsfolie. Sett grønnsakene i varm ovn, og la dem bake til de er gyldne. Det tar ca. 30 minutter. Du kan gjerne drysse over friske urter før servering. Smaker fantastisk til fiskekaker, pulled pork, eller langstekt kylling.

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss