Skip to main content

Superkjappe laksekaker


De som har fulgt bloggen min vet at jeg liker å forenkle oppskrifter, redusere på antall gryter og panner og i det hele tatt gjøre det hele så enkelt som mulig. Når man må spise lav FODMAP mat, innebærer det nødvendigvis mye matlaging. Mange av de gode, raske middagsalternativene er dessverre ikke FODMAP-vennlige, det har for eksempel foreløpig ikke lykkes meg å finne en type fiskekake uten løk, purre, hvitløk eller melk. Da er det bare å brette opp armene, og gå igang selv. Nå kan man selvsagt spise fisk i filétform, og det gjør jeg også. Denne lakseoppskriften er er en favoritt og en gjenganger. Men av og til vil jeg ha fiskegrateng, eller jeg vil ha fiskekaker. Her er en nydelig utgave av laksekaker, men her for litt siden hadde jeg verken tid eller råvarer til å lage dem, og dermed ble denne varianten til. Superenkelt - med bare noen få gode smaker. Gjort på null, komma svisj. Veldig barnevennlige er de også, ingen "skumle" biter av grønt i sikte.. 

Ekspress laksekaker (Ca 4 personer)

1 "remse" med laksefilét i biter (Ca 500 g), halvtint
2 egg
2 ss hvitløksolje
1 dl laktosefri fløte (eller kokosmelk for melkefri variant)
1 ts salt
Litt nyrevet muskat (ca 1/4) ts
Noen runder med pepperkverna
Smør til steking. 

Her bruker jeg min mini kjøkkenmaskin, og siden den er liten, gjør jeg dette i to omganger. Ha du en større, kan du lage alt på en gang. Skjær halvparten av den halvtinte laksen i store stykker, og ha i maskinen. Tilsett 1 egg, 1 ss hvitløksolje, halvparten av fløten / kokosmelken og kjør til det er en fin farse. Du må kanskje skrape litt ned fra kantene underveis. Ha over i en bolle, og gjør det samme med resten av laksen. Ha i krydder, og bland godt. Smelt generøst med smør i en middels varm panne, og sett klatter med røre i pannen. La dem stivne før du snur kakene, og stek på andre siden til de er gjennomstekt. Pass på varmen, skru litt ned om det blir for varmt, ellers kan de tørrsteke. Du kan eventuelt skru nesten helt ned, og ha på lokk på slutten for å gjennomsteke helt. Spis med en grønn salat og tzatziki til. 


Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss