Skip to main content

Veganpizza med surdeigsbunn av spelt.


Hvordan spise godt og redde både verden og seg selv i samme slengen? Vel, det var kanskje å love litt mye - men denne pizzaen krysser av for både bærekraftig, sunt, lav FODMAP og veldig godt, og da er det lett å la seg rive med. Seriøst - hvorfor har jeg ikke gjort dette før? Jeg har nok hatt en oppfatning om at pizza _må_ ha ost på seg for å smake godt, men det stemmer altså ikke. Denne pizzaen har bunn av speltsurdeig for å passe inn i et lav FODMAP kosthold, men har du funnet denne siden fordi du bare lette et vegansk pizza-alternativ, kan den altså fint lages med vanlig bunn. Men - da blir den ikke så sunn. Les mer om surdeigens ernæringsmessige fortreffeligheter her.

Slik lager du vegansk pizza med surdeigsbunn av spelt.

Oppskrift på pizzabunn finner du her
Oppskrift på pizzasaus finner du her

Sett ovnen på 250 grader. Kjevle ut den ferdig hevede pizzadeigen på en smurt non-stick stekeplate. Stryk på et lag med tomatsaus. Legg på dine favorittgrønnsaker i et tynt lag. Ha på godt med oregano, og drypp over litt hvitløksolje. Stek høyt i ovnen i ca 10 minutter. Dryss på litt maldonsalt, og fersk basilikum hvis du har.



Squash er godt, men bruk tynne skiver, for de avgir mye vann. Vi vil ikke ha soggy pizza!

Etter 10 minutter i ovnen er bunnen sprø, og grønnsakene passe stekt. 

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss