Skip to main content

Superenkel suppe av paprika og sellerirot - hverdagslykke!


Denne suppa har jeg funnet på helt selv - som en heldig bieffekt av priskrigen på grønnsaker som nylig tok av i matbutikkene. I nærbutikken min lå plutselig økologiske grønnsaker til priser som minner om Syd-Europa! Vanligvis mener jeg vi bruker ALT for lite penger på mat, og at pris-fokuset på matvarer - med den medfølgende effekten at de ultra-prosesserte matvarene fremstår som det beste valget i butikken - er noe av det verste som har skjedd norsk folkehelse. Og jeg skjønner ikke at folk lar seg lure.. Men - når det koster 10 kroner for 2 økologiske paprika, da våkner min indre "hoarder". Det ble fullt i kjøleskapet, og det var bare å sette i gang og eksperimentere. Her er det bare noen få ingredienser, og selv om den smaker helt fantastisk i all sin enkelhet, kan den også varieres på mange måter. Så godt kan store mengder grønnsaker smake..

Sellerirot og paprikasuppe - 2-3 personer

4 spisse paprika, frø og hinner fjernet og kuttet i biter
1/2 sellerirot, i terninger
1/2 liter kraft (grønnsakskraft for vegansk, ellers hva du liker og har. "Touch of taste" er lav FODMAP om du ikke lager selv)
Salt og pepper
Hvitløksolje



Varm opp ca. 2 ss hvitløksolje i en gryte. Ha i alle grønnsakene, og la dem frese en stund mens du rører av og til. De må ikke bli brent, bare mykne litt og bli litt gyldne ytterst. Hell på kraft, og la det småkoke under lokk i ca 20 minutter.Sjekk med en kniv at sellerirotbitene er helt myke. Kjør stavmikseren oppi gryta til alt er en helt jevn, tykk puré med nydelig rødfarge. Smak til med pepper og salt.

Servér gjerne med ristede gresskarkjerner til, og noen dråper gresskarfrøolje om du har. Ellers kan jeg ikke komme på noen friske urter som blir feil her.. Har du surdeigsbrød også, blir det bare velstand!

PS - bruker du økologiske grønnsaker, kan du ta vare på alt du skjærer bort, (skrell, stilker, tupper, stengler) og bruke til å lage kraft. Putt alt i en pose når du klargjør grønnsaker, så har du det klart når du trenger det. Er det lenge til du skal bruke det, legg det i fryseren. Du kan ha det frossent oppi kraftkjelen.

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss

Mitt beste jordbærsyltetøy

Dette er en knallgodt eksempel på at en oppskrift alltid kan forbedres. Det er også et knallgodt syltetøy. Tro mot min ernæringsfilosofi har jeg totalt strupet sukkermengden i forhold til oppskriften, og det funker som bare det. Jeg har også tilsatt frøene av en vaniljestang , noe som tar helt vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy, som jo er godt i seg selv, til helt nye høyder. Dette fant jeg på helt selv, jeg hadde kjøpt en diger pakke med vaniljestenger på amazon.com og måtte bli kvitt dem også, og jeg ble litt snurt da jeg så at Jamie Oliver hadde funnet på det samme. Men mitt syltetøy har mye mindre sukker. Da føler jeg meg litt bedre når jeg smører brødskive nummer fire med jordbærsyltetøy til poden.. Hvis du synes ventetiden er lang til vi får friske, norske jordbær kan jeg glede deg med at dette blir like bra med frosne bær. Jordbærsyltetøy 1 kg friske eller frosne jordbær, kuttet i to / fire avhengig av størrelse 150 - 200 gram sukker 1 vaniljestang, del i to (på langs