Skip to main content

Langstekt and

Du må ha god tid. Dette er sakte mat!
Jeg har fått dilla på langsteking. Må prøve ut alt! Jeg har laget langstekt kylling, høne, svin, lam, reinsdyr og elg. Neste på listen: Donald. En stor, økologisk and fra Holte gård. Oppi lå en pose med krås, lever og hjerte, og siden jeg misjonerer sterkt for innmat for tiden (skrekkelig sunt; glem superfoods - innmat er det nye!), må jeg gå foran med en godt eksempel. Alt sammen ble stekt og fortært til lunsj mens anda bakte i ovnen. Hjertet var snadder, leveren slett ikke verst, men havner i leverpostei neste gang, tror jeg. Det ble litt mye, selv for en matnerd som meg. Krås er for viderekomne og jeg har visst en vei å gå der. Nuvel, tilbake til anda. Det du må være forberedt på er at den går mye ned i vekt under oppholdet i ovnen, og at vekttapet samler seg i bunnen av panna. Det kan derfor være lurt å øse av litt av fettet underveis, så det ikke blir en hel sjø. Spar for all del på fettet, det er supert til ovnsbakte poteter eller grønnsaker, eller bare som stekefett. Jeg lot den steke et par timer, øste av alt fettet og la grønnsakene i langpannen de siste to timene. Det ble supert! Du kan selvsagt steke bare anda også, men det er jo smart å dra nytte av at ovnen er på likevel, og grønnsaker suger til seg masse smak når de ligger og baker under anda. Gulrot, fennikel, pastinakk, persillerot og sellerirot er gode kandidater.



Langstekt and

1 stor and, (helst økologisk så slipper du å bekymre deg for antibiotikamisbruk)
Salt og pepper
En hel haug grovt oppskårne grønnsaker

Sett ovnen på 125 grader. Ta ut posen med innmat, skyll og tørk anda. Gni inn med salt og pepper, og legg på en rist over langpanne. Sett i ovnen og la steke i to timer. Ta ut og hell av fettet, legg grønnsaker i langpannen om du vil, kjør et par runder med salt og pepperkverna, og sett tilbake i ovnen i to timer til. Da er skinnet sprøtt og kjøttet mørt, og det er bare å sette seg til bords.

Hvis du vil ha en saus til, kan du lage den mens anda baker. Finhakk en løk og et fedd hvitløk, og fres i litt av andefettet du helte av. Tilsett 2 dl kyllingkraft, 2 ts hakket rosmarin, 1 ss honning eller rips/solbærgelé. La koke inn til den tykner, smak til med salt og pepper og en sprut med sitron. (Obs - sausen er høy FODMAP)

Comments

Popular posts from this blog

Ekspress fiskegrateng!

Lavterskelkokkelering i høy fart! For de med kranglete mager - hvis du bytter ut vanlig makaroni med glutenfri, og kremfløte med laktosefri matfløte, blir gratengen glutenfri, laktosefri og lav FODMAP.   Dette er en fiskegrateng for de med bedre smaksløker enn tid, og som ikke vil at matindustrien skal sette standarden. Å forberede gratengen er virkelig gjort på 5 minutter, og mens den steker kan du jo gjøre noe annet. Du bruker kun én bolle til å blande i og én form til å steke i. Trikset her er at fløten og vannet som fisken vanligvis slipper fra seg når den blir kokt brukes her til å "koke" makaronien i, så man slipper å gjøre begge deler på forhånd. Funker som bare det. Smaker fantastisk gjør det også! Kan fint lages ferdig på kvelden eller helgen når du har bedre tid, og bare varmes til middag.  Ekspress fiskegrateng 2 egg, pisket. Halvparten av det grønne på en purre, skåret i tynne skiver. 2 dl kremfløte 2 dl makaroni Ca. 400 gram filét av fersk fisk (laks

Den ultimate sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er i mine øyne (eller i min munn?) helt perfekt. Den er mørk, ikke for søt, myk og saftig og den inneholder bare noen få, gode råvarer og ingredienser. Hemmeligheten er å bruke god sjokolade og at eggeplommene og hvitene piskes hver for seg. På tysk heter piskede eggehviter "Schnee", og Schnee gjør susen og hele forskjellen på en god kake og en helt utrolig god kake. Kaken er naturlig glutenfri. Denne lager jeg bare hvis jeg vet at vi skal ha gjester, for da blir den alltid borte, ellers er det klin umulig å holde fingrene av kakefatet.  Lykken er en slikkepott med sjokoladekakerøre! Sjokoladekake 150 gram smør (jeg bruker vanlig, saltet) 250 g mørk sjokolade (70% kakao) 5 store egg, skill hviter og plommer 100 g sukker 1 vaniljestang Glasur 3/4 dl kremfløte  100 g mørk sjokolade Smelt sjokoladen sammen med smøret, la avkjøle. Visp tykk eggedosis av eggeplommene og alt sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene o

Grovt surdeigsbrød av spelt, linfrø og solsikkefrø

Før jeg begynte å bake surdeigsbrød selv, var det grovt surdeigsbrød av spelt fra "Godt Brød" som reddet hverdagen. Nå har jeg sluttet å kjøpe brød av dem, men kjøper til gjengjeld mel i store mengder. I læringsprosessen med å begynne å bake med surdeig ble det mange halvfine brød, men jeg liker det litt grovere, med mye frø. Her har jeg brukt linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø og valnøtter. Det ble veldig godt, og det holder meg mett veldig lenge. Jeg bruker bare økologiske ingredienser, siden jeg er yrkesskadet av å kunne for mye om rester av sprøytemidler i dyrket mat. Dessuten hever deigen bedre når melet er fritt for stoffer som skal hindre vekst av mikrorganismer, logisk nok. Med gode råvarer, trenger du ellers bare god tid.. Som det står på mel-pakken fra Godt Brød "Rein godhug for sarte magar" Grovt surdeigbrød av spelt ( 2 brød, i 1 1/2 liters former ) Først lager jeg en fordeig (du kan også bake uten fordeig, se fremgangsmåte nederst): 1-2 ss